20 Ιουν 2013

Όχι στο κλείσιμο της ΕΡΤ



ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Μαζικός αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Με το κλείσιμο-εξπρές της ΕΡΤ η κυβέρνηση θέλησε να περάσει ένα σαφές μήνυμα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και για το λαό συνολικά. Κάθε φορά που θα κρίνει το κεφάλαιο και η τρόικα ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει" θα πετιούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι με συνοπτικές διαδικασίες. Θα κλείνουν οργανισμοί ή θα "αναβαπτίζονται" σε νέους, με τους μισούς εργαζόμενους και τις μισές αμοιβές. Μαζί με την ΕΡΤ προορίζονται για το σφαγείο δεκάδες άλλες υπηρεσίες.
Με το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος των 150.000 απολύσεων στο δημόσιο. Όσο και να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με τη βρώμικη προπαγάνδα για "επίορκους" ή "τεμπέληδες", ξέρει ότι μόνο με τη μέθοδο του "αποφασίζουμε και διατάζουμε" μπορεί να προχωρήσει μια τέτοιου μεγέθους σφαγή εργαζόμενων. Και ο Σαμαράς βιάζεται να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, πιέζοντας και τους κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ώστε να εκτεθούν όσο το δυνατόν λιγότερο, στην ουσία δεν αντιτίθενται στην "αναδιοργάνωση" της δημόσιας τηλεόρασης.


Αν περάσει το κλείσιμο και οι απολύσεις στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τη φασιστικού τύπου πρακτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που προσπερνάει ακόμα και το αστικό κοινοβούλιο και θα τη χρησιμοποιεί ευρύτατα στη συνέχεια. Για αυτό το λόγο έσπευσε το Συμβούλιο της Επικρατείας να τη νομιμοποιήσει. Σε συνδυασμό με τις επιστρατεύσεις και τη βίαιη καταστολή θα αποτελέσει το νομικό οπλοστάσιο που θα αντιμετωπίσει τις επόμενες προσπάθειες αντίστασης των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει ένα νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα με ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στην ενημέρωση. Που θα είναι στην ουσία το πιο καθαρό όργανο προπαγάνδας της τρόικα και του κεφαλαίου απέναντι σε ένα λαό που όλο και περισσότερο θα χτυπιέται από την πολιτική τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ξεπουλημένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δουλεύουν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Η επιμονή τους στην πολιτισμική αξία της ΕΡΤ, ή ακόμα και στο σύνθημα "να μείνει η ΕΡΤ δημόσια" διευκολύνει τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Οποιαδήποτε αναφορά σε "ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ", όπως και η επίκληση στο Σύνταγμα και το ΣτΕ είναι παγίδα. Γιατί η απόφαση του ΣτΕ για ξανάνοιγμα της ΕΡΤ μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ, δεν αποτελεί νίκη των εργαζομένων και της "δημοκρατίας" απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Αντίθετα είναι Δούρειος Ίππος για τη διάσπαση των εργαζομένων που θα τους βάλει να διαλέξουν ποιοι θα θυσιαστούν για την πρόσληψη κάτω από τους μισούς στο νέο φορέα, και συνεπώς αποτελεί πιστή εφαρμογή των μνημονίων. H αντιμετώπιση του κρατικού αυταρχισμού και όλων των φασιστικών μαντρόσκυλων του μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στα σχέδια κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ όσο και μεγάλο μέρος της κοινωνίας από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στη φασιστικού τύπου κίνηση της κυβέρνησης. Χιλιάδες περνούν καθημερινά από το ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους αλλά και τη δική τους αγωνία και διάθεση αντίστασης. Γιατί αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι πρόκειται για μια επίθεση που αν περάσει θα φέρει όλους τους εργαζόμενους σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση. Αυτό που μπορεί να ενώσει πραγματικά στον αγώνα αυτό δεν είναι τα σχέδια του καθενός για το ποια "αναδιάρθρωση" είναι αναγκαία και οι φαεινές ιδέες για το πως θα θέλαμε την τηλεόραση, αλλά η αντίθεση στις απολύσεις. Αυτό που μπορεί και πρέπει να ενώσει ευρύτερες μάζες εργαζόμενων και λαού σε αυτό τον αγώνα είναι το κοινό συμφέρον όλων να ανακοπεί η πολιτική που σαρώνει τις ζωές μας.
  • Να ηττηθεί πολιτικά η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
  • Κοινός αγώνας απολυμένων, επιστρατευμένων, άνεργων και απλήρωτων εργαζόμενων.
  • Δεν διαπραγματευόμαστε κανενός το δικαίωμα στη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου