25 Σεπ 2013

Καμία απόλυση

Δουλειά στους εργαζόμενους - Δικαιώματα στο λαό

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση προχωράει στην εφαρμογή του μέτρου των 150.000 απολύσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μετά την ΕΡΤ έχει ανοίξει το μέτωπο των απολύσεων σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς υπάλληλους, όπως και εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Απέναντι στη βάρβαρη αυτή επέλαση έχουν ήδη εκδηλωθεί οι πρώτες αντιστάσεις, με τους καθηγητές που βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα απεργίας. Οι καθηγητές δεν έχουν άλλη επιλογή από αυτή του αγώνα, αφού αντιμετωπίζουν την απόλυση 12.000 αναπληρωτών, την κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα οκτώ νοσοκομεία που κλείνουν σε πρώτη φάση.


Το κύμα αυτό των απολύσεων θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια κι εξαθλίωση, όχι μόνο για τους απολυμένους, αλλά για όλο τον εργαζόμενο και άνεργο λαό. Θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα και θα αυξήσει δραματικά τις ουρές τις ανεργίας. Όταν ο Σαμαράς μιλάει για “ανάπτυξη” δεν εννοεί τίποτε άλλο από το φόρτωμα της κρίσης του κεφαλαίου επάνω στο λαό. Με άλλα λόγια, κέρδη επάνω στην εξαθλίωση του εργάτη. Φυσικά και απολύει καθηγητές και νοσοκομειακούς η κυβέρνηση. Τι να τους κάνει εξάλλου όταν η τρόικα και το κεφάλαιο έχουν αποφασίσει ότι ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι “περισσεύουν” σε αυτή τη χώρα και τους έχουν πετάξει στον καιάδα της παρατεταμένης ανεργίας. Με προοπτική να γίνουν ακόμα περισσότεροι αφού εκεί οδηγεί η πολιτική τους.

Ταυτόχρονα ο νόμος για το “νέο Λύκειο” διαμορφώνει ένα σχολείο όπου τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών οικογενειών θα αποκλείονται από την προοπτική των σπουδών, αφού αναγκάζει τους μαθητές να δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές. Ακόμα παραπέρα αποθαρρύνει ουσιαστικά και από την ολοκλήρωση του Λυκείου, σπρώχνοντας μεγάλο μέρος των μαθητών στις τεχνικές σχολές και στα ΙΕΚ

Οι στόχοι της κυβέρνησης με την επίθεση σε παιδεία και υγεία είναι σαφείς:
Η επιστροφή στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα επιβάλει ώστε η εκπαίδευση και η περίθαλψη να πάψουν να αναγνωρίζονται ως δικαιώματα για όλο το λαό. Στα κάτεργα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας δεν χωράνε έννοιες όπως πλήρης και δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν παιδεία κλπ. Αντίθετα οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα παιδιά τους, δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σε αυτά. Είναι η ίδια πολιτική που αφήνει παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα προαύλια, να ξεπαγιάζουν σε αίθουσες, αλλά και σπίτια χωρίς θέρμανση, και να κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία.

Αυτή η επίθεση αφορά το σύνολο του λαού και των δικαιωμάτων του και όχι μόνο τους εργαζόμενους που απολύονται. Και για να ανακοπεί χρειάζεται η αποφασιστική στήριξη των κινητοποιήσεων και των απεργιών των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων σε νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να απαντηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής τρόικας που χρησιμοποιεί ακόμα και τις δολοφονικές φασιστικές επιθέσεις για να τρομοκρατήσει τα πιο αγωνιστικά κομμάτια των εργαζόμενων. Ο απεργιακός αγώνας που έχει ξεκινήσει αφορά την υπεράσπιση δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού συνολικά και όχι απλά κάποιων κλάδων. Με αυτή την έννοια η πολιτική που καταργεί παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλο το λαό, σαν υπόθεση όλου του λαού.

  • Κανείς καθηγητής στην ανεργία – Κανένας μαθητής έξω απ' τα σχολεία
  • Κανένας υγειονομικός σε διαθεσιμότητα – Κανένας ασθενής χωρίς περίθαλψη

ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου